bracomotoareelectrice.ro
Diverse Stiinta Tehnologie

Cateva lucruri despre motoarele electrice

Revolutia industriala si tehnologica a adus un real progres pentru omenire. Aparitia motorului electric a reprezentat un pas important in dezvoltarea sectoarelor precum cel industrial, al transporturilor sau comercial. Initial motoarele electrice au fost folosite pentru a asigura functionarea barcilor cu padele electrice, a locomotivelor de dimensiuni reduse precum si a unor autoturisme mici ce in zilele noastre nu mai exista. Una din cele mai vechi masini cu motor electric este expusa in prezent intr-un muzeu din Germania – a fost realizata de compania Porsche in anul 1898.

In zilele noastre motoarele electrice isi gasesc utilitatea in aproape orice domeniu. Tipurile de motoare electrice sunt din cele mai variate, deservind scopuri diverse. Cateva din categoriile de motoare electrice sunt: motoare electrice monofazate si trifazate, motoare electrice cu trepte diferite de turatie, motoare electrice speciale – antiexplozive, cu protectii suplimentare la praf si umiditate, motoare electrice pe curent continuu si multe altele.

Pentru cei ce inca nu au realizat asta, motoarele electrice, fie ele monofazate, sincron sau asincron, trifazate sau speciale, sunt cele care pun realmente lumea in miscare. Cunoscute si sub denumirea de electromotoare, fac posibila transformarea energiei electrice in energie mecanica, actionand dispozitive si echipamente din cele mai complexe.

Unde sunt folosite motoarele electrice? Absolut peste tot! De la sisteme si echipamente de mare precizie, precum roboti umanoizi sau industriali si pana la sisteme de ventilatie, pompare a apei, compresoare si alte astfel de elemente nelipsite din orice sector, motoarele electrice isi deservesc exact scopul.

Aplicatiile motoarelor electrice industriale sunt, dupa cum am spus, multiple. Din acest motiv un motoare electrice trebuie sa aiba in vedere toate aspectele, de la cum va fi folosit motorul pana la angrenajul pe care il va pune in functiune si conditiile in care va functiona. Se cauta performanta in orice domeniu, astfel motoarele electrice trebuie sa indeplineasca anumite conditii de siguranta, norme impuse de fiabilitate si securitate.

Problemele ce pot sa apara in functionarea motoarelor electrice sunt in principal legate de mediul in care functioneaza. Praful si umiditatea crescuta pot sa afecteze regimul de functionare normal al unui motor electric, de aceea exista protectii suplimentare in acest sens. Temperaturile extreme sau functionarea motorului la turatii scazute pot sa provoace supraincalzirea, de aceea este nevoie de sisteme care sa ii stabilizeze temperatura.

Fie ca sunt motoare electrice de tip standard sau supraalimentate, care functioneaza in conditii extreme sau normale, realizate in productie de masa sau in serii scurte, personalizate conform specificatiilor, importanta lor nu poate fi subliniata indeajuns: asigura o functionare optima, in parametrii stabiliti, a diverselor aplicatii din diferite domenii.

S-ar putea să-ți placă și...