Stiinta

Ce orase sunt afectate de urbanizare?

Pana in anul 2050, orasul din China, Shenzhen va fi casa pentru mai bine de 12 milioane de oameni. Insa, in anul 1950, aceasta localitate era un mic satuc ce era gazda pentru 3148 cetateni. In anul 1960, singurul oras din Africa Subsahariana cu o populatie de peste 1 milion de oameni era Johannesburg. Zece ani mai tarziu, numarul oraselor a ajuns la patru. Pana in anul 2010, acest numar a crescut incredibil de mult, inregistrandu-se in prezent 33 de orase africane cu peste 1 milion de locuitori.

La nivel mondial, zonele urbane sunt intr-o expansiune continua si se estimeaza ca pana in anul 2050, 70% din popula globala va locui in zone urbane. Dar, cat de repede cresc orasele? Ei bine, acest lucru depinde de regiunea despre care se discuta. In Europa, de exemplu, 73% din populatie traieste deja in zonele urbane, in timp ce in America de Sud cifra ajunge pana la 83% iar in America de Nord pana la 82%. Totusi, acest lucru nu inseamna ca vestul va inceta sa se mai dezvolte si sa se extinda. Atat Londra cat si New York au o rata de crestere de noua pana la zece oameni pe ora. Mai devreme in acest an, Londra a atins recordul de 8.6 milioane de locuitori.

Nici Africa si nici Asia nu au trecuta inca de pragul de 50%, insa acest lucru se poate schimba foarte rapid. India si China de exemplu, cele mai populate natiuni din intreaga lume, au cunoscut o dezvoltare economica uimitoare: Delhi cunoaste o crestere cu 79 oameni pe ora, Mumbai cu 51. In China, Shanghai spune “bun venit” pentru 51 de noi locuitori pe ora. Exista un stimulent foarte mare pentru care natiunile se urbanizeaza. In anul 2012, 33% din populatia lumii traia in orase de mari dimensiuni, reprezentand pana la 55% din productia economica mondiala.

Ce este urbanizarea?

Urbanizarea este procesul care se asociaza industrializarii, dezvolarii economice si modernizarii, fiind un termen ce se refera la procentul numarului de locuitori ce aleg sa traiasca in orase. De altfel, rata de urbanizare se afla intr-o continua crestere, iar procentul de crestere al populatiei din mediile urbane devine unul ingrijorator. De asemenea, oamenii aleg sa isi duca viata in marile orase pentru ca au mai multe oportunitati de a se dezvolta si de a duce un trai mai bun, comparativ cu cei care traiesc in zonele rurale ale lumii. Urbanizarea este un proces ce poate fi privit diferit de la un stat la altul, dar cu toate acestea, procesul cunoaste o crestere uimitoare in statele dezvoltate si cele in curs de dezvoltare

S-ar putea să-ți placă și...