tipuri de comunicare
Diverse La palavre

Cele patru tipuri de comunicare

Comunicarea este procesul de schimb de informatii sub forma mesajelor, simbolurilor, gandurilor, semnelor si opiniilor. Exista patru tipuri de comunicare folosite cu preponderenta, in diverse modalitati in functie de mediul in care se necesita.

Mijloacele de comunicare sunt folosite pentru transferul informatiilor de la o entitate la alta si implica intotdeauna existenta unui emitator si a unui receptor. Principala modalitate prin care comunicam este comunicarea verbala. Aici se includ sunetele, cuvintele, limbajul. Vorbitul este o maniera eficienta a comunicarii ce ajuta la exprimarea a ceea ce simtim in cuvinte. La randul ei, comunicarea verbala poate fi impartita in patru tipuri: comunicare intrapersonala, interpersonala, de grup sau comunicare publica.

Un alt mijloc de comunicare utilizat uneori subconstient este comunicarea nonverbala. Prin aceasta modalitate mesajul ajunge la destinatar chiar fara utilizarea cuvintelor. Totul la comunicarea nonverbala tine de tonul vocii, de gesturi, semne si expresii faciale. Postura corpului, a bratelor, picioarelor, mimica sau alte gesturi pot sa ilustreze mesajul unei persoane fara a fi necesara exprimarea de cuvinte. Desigur simbolurile si limbajul semnelor se includ ca si mijloace ale comunicarii nonverbale.

Comunicarea scrisa ar fi cea de-a treia categorie, in care emitatorul isi transmite mesajul catre destinatar folosind cuvintele scrise. Se includ aici scrisorile, jurnalele personale, rapoartele, emailurile, articolele si orice alte forme ce implica forma scrisa a cuvintelor. Spre deosebire de alte forme de comunicare, mesajele scrise au avantajul de a putea fi modificate inainte de a fi trimise catre destinatar.

Comunicarea vizuala este cea de-a patra forma de comunicare. Implica exprimarea mesajelor transmise cu ajutorul elementelor vizuale. Se includ aici semne, simboluri, fotografii, harti, culori, afise, bannere si diverse alte display-uri. Aceste patru forme ale comunicarii ne ajuta fara sa ne dam seama. Le luam ca si garantate, insa a le cunoaste mai bine ne poate ajuta sa transmitem intr-o maniera mai buna mesajele noastre catre destinatari.

S-ar putea să-ți placă și...