Diverse La palavre Sfaturi

Chirie sau rata la casa – tu ce ai alege?

De foarte multe ori facem alegeri pe care ulterior le regretam. Vorbesc despre perioada tineretii, care, odata ce trece, pune in mintea multora un semn de intrebare: “As mai face acum la fel? As mai lua aceleasi decizii?”. Raspunsul este de obicei un NU hotarat, pentru ca acumulezi experienta, “treci prin viata” – cum s-ar zice, si iti dai seama ca planul initial nu s-a dovedit unul foarte bun.

Dupa ce te-ai “rupt” de parinti pentru a merge la facultate, sau pentru jobul care presupune relocare, ai in fata optiuni limitate. Ma refer aici la unde anume vei locui. Poate ca ai norocul si te tine in gazda o ruda, o cunostinta sau un prieten – este totusi o solutie limitata si asta. Inchiriezi – este cea mai frecventa dintre optiuni, dar te-ai gandit totusi ca ai si o alta varianta? Cumpararea unui apartament prin programul Prima Casa a devenit o optiune cautata in randul tinerilor, din diferite motive.

Sa luam un exemplu concret: punem fata in fata optiunea de a inchiria sau de a cauta apartamente noi Iasi. Spun Iasi, dar poate fi si Bucuresti, Cluj, Timisoara sau oricare alt oras. O chirie in Iasi, pentru un apartament de 2 camere, ajunge, in medie, 250 euro lunar. Asta inseamna 3.000 de euro anual, in 20 de ani cheltuiala totala ajungand la 60.000 euro. Fac exceptie de inflatie, de cresteri sau scaderi de preturi, de faptul ca stand in chirie mai trebuie sa te muti ocazional s.a.m.d.

Am ajuns la suma de 60.000 euro, cheltuita intr-o perioada de 20 de ani. La aceasta suma, daca mai adaugi si cheltuielile cu intretinerea, ajungi sa iti pui o intrebare: oare nu e mai bine sa cumperi direct un apartament? Aproximativ 60.000 de euro ajunge un apartament de 2 camere in Iasi, nu neaparat ceva extravagant, ci de nivel mediu. DAR mai iei in calcul si faptul ca nu vei avea de unde “inventa” asa o suma dintr-o data.

La 60.000 de euro mai adaugi si dobanda – pentru ca vei face un credit pentru noua casa. Ti se calculeaza o rata lunara, care va ajunge la aproximativ 450 euro. O astfel de suma, daca e sa pui ambele optiuni in balanta, ajungi sa cheltui lunar si in cazul in care stai in chirie. Adica 250 euro plata lunara, plus cheltuielile cu utilitatile, mancarea, transportul etc.

Personal as inclina spre optiunea cumpararii prin credit: in cele din urma raman si cu apartamentul, pe care il pot vinde, il pot inchiria sau lasa copiilor. Poate totusi voi aveti o alta parere – lasati in sectiunea de comentarii ideile voastre si va voi raspunde.

 

Autor: Catalin Mihai Sotropa

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *