Quasimodo
Diverse La palavre

Cocosatul de la Notre-Dame: povestea originala versus filmul Disney

Adaptarea unei carti intr-un film necesita cateva schimbari. In primul rand, un film nu poate sa fie la fel de lung ca o carte, asa ca multe scene sunt taiate. Uneori, daca sfarsitul este trist, este schimbat pentru publicul iubitor de film, care tinde sa prefere un sfarsit a la Hollywood. Acest lucru este clar valabil cand vorbim despre un film de animatie pentru copii. Ca exemplu, am selectat filmul “Cocosatul de la Notre-Dame”, realizat de compania Disney.

In sfarsitul realizat de catre Disney, copii invata o lectie importanta din actiunile antagonistului celibatar, Frollo: daca esti frustrat sexual din cauza unei femei de etnie roma, arunc-o in flacari si totul se rezolva de la sine. Intre timp, Quasimodo, cocosatul, urmareste din turnul sau cu clopote, fiind prins de lanturi. Reuseste sa evadeze si sa o salveze pe Esmeralda, in timp ce Phoebus, incepe sa ferme totul in jur si, in general, este eroul la care toate domnisoarele viseaza. Diabolicul Frollo este aruncat in flacarile care din oarecare motiv apar la sfarsitul filmelor Disney pentru a scapa de tipii si tipele rele, iar Quasimodo i-o ofera pe Esmeralda lui Phoebus, invatandu-ne ca o inima buna si nobila nu inseamna nimic daca exteriorul ti-e mai urat ca interiorului unui crenvursti. Totusi, este ridicat de catre multime pe brate si purtat pe strazile orasului pentru a sarbatori.

In varianta originala, insa, Victor Hugo nu pare foarte mare fan al sfarsiturilor a la Hollywood. In cartea sa, Esmeralda are trei potentiali pretendenti, in timp ce Quasimodo este doar un retard surd si urat care o priveste din turn. Aceasta este foarte clara cand ii spune ca-l considera repugnant, insa acesta era deja indragostit. Unul dintre petitori, Phoebus, apare si-si face de cap cu ea pentru ca apoi sa fie injunghiat in spate de catre Frollo, care da vina asupra atacului pe Esmeralda.

In loc sa planuiasca sa o arunce in flacari, Frollo planuieste sa o spanzure in piata publica. Apoi, in ultima secunda, aceasta este salvata de catre … nimeni. Pur si simplu moare. Dupa moartea ei, Quasimodo il arunca pe Frollo de pe acoperisul catedralei, pentru ca apoi sa se furiseze in mormantul Esmeraldei, unde o imbratiseaza. Acesta zace langa ea astfel pana cand moare intr-un final de foame.

S-ar putea să-ți placă și...