www.uleielixir.ro
Retail

Cum poți alege uleiul potrivit?

În zilele noastre sunt disponibile din ce în ce mai multe tipuri de uleiuri. Astfel, este dificil să decizi ce ulei ar trebui să alegi și care dintre ele este potrivit pentru noua rețetă pe care ai descoperit-o. Îl vei folosi doar odată sau intenționezi să fie versatil în utilizare?

De-a lungul timpului, uleiurile s-au utilizat indiferent de elementul de bază, din care erau create. În trecut nu erau atât de bine studiate și nu se știau diferitele lor caracteristici, însă în ultimii ani bucătarii profesioniști au realizat că un ulei poate schimba gustul mâncării într-unul bun sau mai puțin gustos. Uleiul nu doar că te ajută la gătit, ci are și alte elemente în componență care au influență asupra organismului. Când cauți uleiul potrivit pentru un anumit fel de mâncare, e necesar să privești din mai multe puncte de vedere și să ții cont de fiecare în parte.

  • Temperatura de gătire

În general, se obișnuiește ca după ce tigaia a fost încălzită la un foc mediu, să se adauge ulei de măsline sau orice alt tip de ulei este la îndemână. Adevărul este că nici uleiul de măsline și nici multe alte tipuri de ulei nu trebuie gătite la o temperatură mare. Încălzind uleiul peste temperatura optimă duce la producerea unui fum toxic și la radicali liberi periculoși. De altfel, uleiul își pierde nutrienții și devine dăunător organismului nostru.

Astfel, trebuie să cauți un ulei cu un punct de ardere mare – de exemplu, uleiul de avocado sau ulei de rapita Elixir, uleiul de floarea-soarelui și altele. Și este recomandat să alegi oricând ai posibilitatea un ulei organic și presat la rece.

  • Gust

Dacă poți simți gusturile pe deplin și poți deosebi diversele alimente din mâncare, atunci probabil că punctul acesta este important pentru tine. Datorită faptului că uleiurile au ingredientul de bază – semințele, fructele etc – diferit, și gustul lor este diferit. În consecință, trebuie să îl alegi pe cel care se îmbină armonios cu restul aromelor.

De exemplu, uleiul de arahide are o temperatură de gătire mare și este în general utilizat în mâncarea indiană – asemănător cu uleiul de muștar. Însă, aromele lor sunt total diferite. De altfel, există uleiuri care nu pot fi folosite în deserturi – uleiul de in.

  • Calități nutritive

Mare parte din uleiuri sunt bogate în acizii Omega 3 și 6, care sunt deosebit de importanți pentru sănătatea organismului nostru – în special pentru creier și sistemul cardiovascular. Modul în care sunt produse uleiurile arată care e compoziția lor nutritivă.

Uleiurile presate la rece sunt mai bogate din punct de vedere al beneficiilor nutritive, comparativ cu cele obținute prin alte metode. Acest fapt este cauzat de căldura care acționează asupra uleiului când este produs. Temperatura ridicată distruge acești acizi benefici.

  • Prețul

Desigur, acest aspect nu poate lipsi de aici. Dincolo de orice, trebuie să te asiguri că uleiul pe care ți-l dorești se încadrează în bugetul tău. În funcție de raritatea uleiului, de calitatea, firma și ambalajul său, prețul variază.

În cazul în care un ulei depășește bugetul alocat, poți căuta pe internet promoții sau să aștepți ofertele din perioada sărbătorilor și să îl achiziționezi atunci. Ori, poți căuta un înlocuitor asemănător la gust, dacă produsul căutat depășește suma pe care ai fi dispus să o plătești.

Când te întrebi care este uleiul potrivit pentru gătit, trebuie să revii la această listă și să ții cont de cei 4 factori redactați mai sus. Un ulei pentru a fi potrivit gătitului trebuie să îndeplinească toate caracteristicile, nu doar pe unele dintre ele.

În orice caz, un exemplu de ulei care ține de toate cele notate mai sus, este uleiul de rapiță. Nu are grăsimi procesate, are multă vitamina E și o temperatură de gătire ridicată. Prețurile diferă în funcție de firma care îl comercializează. Pentru alte detalii, accesează site-ul www.uleielixir.ro și informează-te despre tipurile de ulei oferite.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *