Diverse La palavre

Curiozitati: numarul 13

numarul 13Cu noroc pentru unii, aducator de ghinion pentru altii. Cu numarul 13 au fost asociate de-a lungul timpului multe evenimente, frici, fobii si superstitii. Iata in continuare cateva curiozitati despre acest numar ce pe unii ii inspaimanta de-a dreptul.

In tarot, numarul 13 reprezinta cartea mortii. Chiar daca asta ii sperie pe unii, populatii din tari precum Italia sau Tailanda considera acest numar unul norocos. Sa vedem in continuare cateva lucruri despre ghinionistul numar 13.

– Frica de numarul 13 are si o denumire: “triskaidekaphobia”.
– Superstitia cea mai vehiculata este legata de ziua de vineri 13. Intr-o astfel de zi unii prefera sa stea pur si simplu in casa, pentru ca este o zi cu ghinion in care nu vor sa riste accidente sau alte neajunsuri.
– Se spune de asemenea in unele culturi ca atunci cand 13 persoane stau la aceeasi masa, una dintre ele va muri in urmatorul an. Superstitia a inceput, cel mai probabil, de la Cina cea de Taina avuta de Iisus impreuna cu apostolii, cand Iuda – cel de-al 13-lea – l-a tradat pe Iisus.
– In formula 1 se evita de obicei inscriptionarea masinilor cu numarul 13, intrucat este un numar aducator de ghinion.
– Apollo 13 este considerata o misiune esuata si din prisma superstitiei – poarta fatidicul numar.
– In America, numeroase cladiri au la numerotare numarul 13 omis. De la etajul 12 se trece direct la 14, la fel si in cazul numerotarii apartamentelor, birourilor etc.
– Hotelul Savoy din Londra are o alta poveste asociata. Daca cineva rezerva o masa de 13 persoane, aceasta va fi aranjata automat cu 14 locuri, in cel de-al 14-lea loc fiind plasata sculptura unei pisici negre pe nume Kasper.

Fiecare numar are o simbolistica si poate fi asociat cu evenimente diverse, cu ghinionul sau cu norocul. Concluzia cea mai simpla spune un singur lucru: modul cum percempem numerele ne determina daca e sa dam crezare in superstitii si in tot ceea ce se spune despre ele.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *