Sanatate Stiinta

De ce ai ochii rosii atunci cand esti la piscina?

A avea ochii rosii dupa ce vii de la o tura de inot intr-o piscina nu este o urmare a clorului ci, de fapt, este o cauza a continutului de urina din bazinul de inot- sustine un studiu realizat recent de catre Centrul de Control pentru Prevenirea Bolilor. Dar, cum se intampla acest lucru, ai putea sa te intrebi? Daca stai bine si te gandesti, urina nu este chiar atat de nociva.

Ei bine, din cauza combinatiei dintre clor si urina se ajunge la un format chimic care cauzeaza inflamarea ochilor- ochi iritati sau rosii. De asemenea, acest compus chimic este format din combinarea clorului cu urina si transpiratie. Insa, toxicologul Alfred Bernard de la Universitatea din Leuven, Belgia sustine: “Urina in sine este la fel ca orice alt fluid eliminat de corpul nostru, insa nu este daunatoare pentru piele si ochi. Insa, odata ce urina intra in contact cu clorul se va forma un compus care creeaza asa numita cloramina”.

Dar, ce ai crede daca oamenii de stiinta ti-ar spune ca exista prea mult clor in bazinul de inot si el este responsabil pentru ochii rosii? Pai, cantitatea de clor care este prevazuta de lege este de aproximativ 0.5 miligrame per litru de apa. Mai mult decat atat, cantitatea de clor din majoritatea piscinelor ar trebui sa se regleze in mod automat si trebuie verificata manual de cateva ori pe zi. Insa, in acest caz, cantitatea de clor din bazinele de inot este  mult mai mare decat cea admisa, iar in combinatie cu fluidele eliminate de organismul nostru se poate ajunge la unele probleme destul de grave de sanatate.

Foloseste toaleta, nu piscina

Poate ca iti este mai comod si mai economisesti niste timp, insa urinarea in piscina inseamna formarea unor produse chimice periculoase. Acid uric reactioneaza cu clorul folosit in dezinfectarea bazinelor de inot, iar acest lucru inseamna aparitia unor probleme de sanatate. Ei bine, aceasta reactie produce clorcian si trichloramina- ambii compusi sunt legati de probleme respiratorii si iritare a pielii. Cercetatorii trag un semnal de alarma si sfatuiesc pe cei care fac astfel de lucruri sa foloseasca toaleta, pentru a nu se imbolnavi pe ei insisi sau pe altii.

S-ar putea să-ți placă și...