La palavre

De ce sunt vesmintele preotilor haine speciale

Intr-un fel sau altul, vesmintele preotilor starnesc oarecum curiozitate si in viziunea unora sunt motiv pentru care cred ca reprezentantii bisericilor sfideaza traiul decent. Cu totii am vazut cel mai adesea ca vesmintele preotilor sunt aurii, cu broderie multa si detalii care ies in evidenta. Explicatiile insa nu tin de fala, mandrie si dorinta de a arata conditia sociala.

Vesmintele preotilor sunt speciale

Daca ne gandim la mai multe meserii precum cea de doctor sa spunem, politist si nu numai exista o uniforma impusa. Este regula ce tine de diferite motive, printre care si apartenenta la o anumita breasla. Ei bine, si in cazul preotilor se poate spune acelasi lucru. Slujitorii Domnului trebuie sa imbrace un set complet de vesminte si accesorii atunci cand slujesc.

Mai mult decat atat, Marele Sinod reglementeaza faptul ca cei care sfideaza aceasta regula de baza, vor fi aspru pedepsiti. In timpul liber preotii poarta haine modeste sau chiar sutana, in culori inchise, iar atunci cand participa la diverse alte citiri, ritualuri nu foarte stricte, poate purta doar sutana si peste aceasta patrafirul. Insa la slujbele importante, pentru a sluji in altar, sunt necesare vesmintele.

Fiecare componenta din vesmintele preotilor semnifica biruinta, lupta binelui, ofranda adusa divinitatii, puterea cuvantului lui Dumnezeu printre altele. Se stie ca in cultura crestin ortodoxa exista simboluri ale pacatului si ispitei, in prezenta unui sarpe, a diavolului etc. Prin elemente precum franjuri, prapuri, forme, culori si detalii ceea ce azi vedem la preoti ca imbraca ca fiind un set complet de vesminte liturgice semnifica postura in sine a credintei in fata raului.

Vesmintele purtate fac si diferenta intre rangurile bisericesti. Daca ai curiozitatea de a te uita atent la vesminte preoti de la Crilovic si cele de diacon sau pentru arhierei vei observa ca sunt diferente de elemente. Asta pentru ca rangul bisericesc este diferit, deci importanta si contributia unui cleric difera, la fel ca si imbracamintea sa.

Speciale sunt astfel de tinute pentru ca se pare ca cei care slujesc sunt considerati purtatori de mir si de har. Nu degeaba exista si un obicei in randul credinciosilor, acela de a atinge preotul in timp ce acesta imparte Sfintele Daruri – pentru ca ceea ce el poarta este de asemenea purtator de har si mir, pentru ca Sfantul Duh se pogoara asupra preotului in timp ce acesta rosteste anumite rugaciuni de mare impact si semnificatie religioasa.

Interesant? Tine cont ca astfel de vesminte sunt purtate de preoti generatii dupa generatii, aceasta traditie dainuie de ani buni.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *