Diverse Stiinta

De ce timpul zboara atat de repede cand ne simtim bine?

Cu totii stim ca timpul zboara extrem de repede atunci cand avem parte de momente frumoase in viata noastra. Ajungem sa credem ca notiunea timpului nu mai reprezinta nimic atunci cand suntem alaturi de familie, partener sau atunci cand ne aflam intr-o vacanta minunata. Astfel, este posibil ca o ora petrecuta la un concert pe care l-ai asteptat cu sufletul la gura sa ti se para ca a trecut mult mai repede decat o ora la locul de munca sau de la scoala, iar acest lucru se accentueaza mai ales atunci cand verificam ora in mod constant. Dar, ce anume influenteaza perceptia noastra asupra timpului in astfel de scenarii?

Oamenii de stiinta au realizat un studiu si au ajuns la concluzia ca modul in care percepem trecerea timpului depinde, in mare masura, de cat de multa atentie acordam unui anumit moment- fie ca e atentie pozitiva sau negativa. De exemplu, la un concert, oferim atentie la o multime de alte lucruri- de la muzica, la instrumentisti, cantareti si pana la public, pe toata durata evenimentului. Cu toate acestea, atunci cand ne focusam exclusiv la timp si la trecerea acestuia, ni se pare ca acesta se scurge mai incet decat ar trebui.

In mod interesant, perceptia noastra asupra timpului are tendinta de a fi diferita atunci cand ne amintim un anumit eveniment, comparativ cu situatia in care chiar ne aflam la eveniment. Avem tendinta de a gandi in urma, reconstruim ordinea evenimentelor in capul nostru si, intr-o incercare de a judeca durata timpului in care evenimentul a avut loc, percepem situatia ca fiind mai lunga decat ni s-a parut acolo. Astfel, cu cat avem mai multe amintiri, cu atat vom privi evenimentele in retrospectiva.

Stiinta timpului

Un studiu realizat in anul 2015 de catre oamenii de stiinta de la MIT si de la Universitatea din Columbia, a descoperit ce parte a creierului este responsabila de notiunea timpului. Acestia au descoperit ca exista anumite zone specifice de activitate neuronala din cortexul intraperietal lateral- LIP- care este responsabil de atentia asupra intervalelor de timp. De asemenea, oamenii de stiinta inca nu sunt siguri cu privire la aceasta descoperire si sunt de parere ca acesta este un raspuns partial la modul in care percepem timpul, deoarece exista posibilitatea ca si alte zone a creierului sa fie implicate in acest proces.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *