frica
Diverse La palavre Sfaturi

Depaseste-ti fricile

Frica este definita ca o emotie provocata de anxietate, de nesiguranta, teama declansata de ceva sau cineva. Dintotdeauna acest sentiment ne-a facut sa facem un pas inapoi, ne-a impiedicat sa ne indeplinim obiectivele si ne-a eliminat oportunitatile de care puteam profita.

Cauzele fricii pot fi personale sau profesionale, insa simptomele raman tot timpul aceleasi. Pe langa starea mentala, si corpul cunoaste modificari: palmele ne transpira, ni se usuca gura, incepem sa tremuram sau inima incepe sa ne bata mult mai repede. Cu toate acestea, frica nu este un lucru rau. Exista pentru a ne proteja, actionand ca un semnal de alarma la orice factor declansator al ei. Ne putem depasi frica prin diverse modalitati.

Prima dintre ele este sa ne inconjuram de oameni. Orice frica este cu mult accentuata daca o infrunti singur. Pe de o parte nu vrem sa ne afisam frica fata de apropiati, pe de alta parte insa un prieten sau o persoana care poate intelege frica pe care o avem este de un foarte mare ajutor.

Pentru a depasi mai usor frica poate fi utila si planificarea. A sti in fiecare zi ce ai de facut dupa un orar stabilit elimina intr-o oarecare masura riscul de evenimente neasteptate. Prin urmare, mult mai putine motive de frica.

Gandind mai pozitiv poti tine de asemenea frica la distanta. Ajungi sa iti cresti si increderea in tine si poate ca vei avea curaj chiar sa iti infrunti fricile care te impiedica sa profiti de oportunitati.

Un pas suprem este sa iti infrunti frica. Aici vorbim despre temerile mentale – spre exemplu vorbitul in public. In acest caz poti sa incepi treptat sa expui idei unui public format din apropiati sau membri ai familiei. Mai apoi maresti cercul, iar in cele din urma vei ajunge ca vorbitul in public sa nu mai reprezinte o problema pentru tine. Acesta ar fi doar un exemplu insa, exista numeroase alte temeri ce pot fi infruntate si combatute. Oricare din aceste strategii, sau chiar altele pot functiona pentru combaterea fricii. Trebuie doar sa iti doresti, pentru ca sta in puterea ta sa devii o persoana fara frica, o persoana care nu se teme sa riste si poata castiga.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Cu siguranta ca frica este cel mai mare dusman al nostru!!

Comentariile sunt închise.