La palavre

Fonduri nerambursabile

Zilele trecute m-am intalnit cu o fosta colega de facultate. Din vorba in vorba am inceput sa aflu ca si-a deschis o firma cu ceva timp in urma . De curiozitate am inceput sa o trag de limba si sa imi spuna ce planuri are. Isi deschisese firma cu un an in urma si avea ca scop folosirea unor terenuri aflate in zona defavorizata. Pentru acestea cu ajutorul unor proiecte facute de o firma specializata a aplicat pentru a obtine fonduri minimis.

Aceste fonduri sunt in valoare de pana la 100.000  de euro si se acorda oricarui IMM care indeplineste anumite conditii cum ar fi : sa aiba firma infiintata de cel putin un an, nu a mai primit ajutoare minimis sau fonduri nerambursabile in ultimi 3 ani  mai mare de 200.000 de euro, o sa faca noi locuri de munca , sa nu aiba restante la finante sau la alte institutii ale statului.

De la ea am aflat ca statul ii ofera pana la 100.000 de euro nerambursabili daca si ea dispune de o suma cu care sa participe la investitii de 10.000 de euro sau 10% din valoarea pe care o primeste de la stat  Acesti bani pot fii investiti in constructii noi cum ar fi hale in care sa isi desfasoare activitatea firma sau poate ridica alte constructii pentru prestarea serviciilor pentru care firma isi desfasoara activitatea. Acesti bani pot fi ceruti si pentru stiinta, cultura si arta, ocrotirea sanatatii dar si pentru cultura fizica si agrement. Pe langa cladirea unde isi desfasoara si presteaza serviciile firma, se pot achizitiona echipamente, masinile sau utilajele de care sunt nevoie pentru buna functionare a firmei, mijloace de transport atat pentru persoane cat si pentru marfa, echipamente electonice(IT) .

Aceste decontari se pot face in trei transe, daca totul a fost conform planului depus. E logic ca mai intai tu trebuie sa ai bani si sa investesti iar daca totul este conform planului depus de tine si esti OK in urma controalelor pe care le vei avea in decurs de un an atunci vei primi si bani, de fapt banii vin in trei transe, cea ce inteleg eu ca vor fi cel putin trei controale din partea statului.

Inscrierea la programul minimis se poate face cu ajutorul mediului online, prin completarea unei cereri de acord pentru finantare. Inscrierea online este deschisa timp de zece zile pe site-ul Directiei de Implementare a Programelor pentru IMM-uri .

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *