La palavre

Fotbal pe paine

Se spune ca tot romanul se pricepe la politica, la agricultura si la fotbal. In orice grup te afli, la birou, la berarie, sau in tren, este inevitabil sa nu fie abordat unul din aceste subiecte. E adevarat ca de politica ni s-a cam facut lehamite de ceva timp, constatand ca toti sunt o apa si un pamant, mai exact folosesc functiile doar pentru a face averi, care mai de care mai mari si mai necinstit obtinute. Agricultura s-a cam dus la vale, am inceput sa importam si faina si malai, asa ca nu prea mai avem ce vorbi despre ea.

In schimb fotbalul ramane aceeasi atractie pentru toti, nu doar pentru barbati. Faptul ca numarul spectatorilor la meciuri a scazut vizibil in campionatul romanesc, se datoreaza in primul rand factorului economic. Echipele nu mai sunt sustinute ca pe vremuri de mari uzine, de ministere sau de primarii. De cand fotbalul la noi a devenit o afacere privata, echipele care altadata scriau istorie, sunt acum la cheremul cate unui patron, inevitabil urmarit in justitie si de obicei condamnat.

Asa ca intalnim cazuri ilare in care echipele sunt conduse de prin puscarii, sau de cele mai multe ori de nimeni. Cu toate astea, pasiunea pentru fotbal a ramas aceeasi, pasionatii urmarind zilnic meciuri la o multime de canale TV de sport existente. Evident ca in majoritate se urmaresc meciurile din campionatele mari ale Europei, din Anglia, Spania, Germania, Italia, Franta. Dar periodic, se reunesc echipele nationale pentru a participa la preliminariile EURO 2016.

Turneul final se va desfasura in Franta si in premiera va reuni 24 de echipe nationale. Din cele 53 de federatii care compun UEFA, doar 52 participa la preliminarii, tara gazda Franta fiind calificata din oficiu. Celelalte au fost impartite in 9 grupe, din care se califica direct la turneul final primele doua clasate, adica 18 echipe. Din echipele clasate pe locurile 3 in grupe, se califica automat echipa cu cea mai buna linie de clasament, iar celelalte 8 ocupante ale locurilor 3, vor da un baraj tur-retur din care se califica inca 4 echipe.

Romania a fost repartizata conform tragerii la sorti in grupa F si dupa 4 etape jucate din cele 10, ocupa primul loc, cu mari sanse de a se califica automat la turneul final. Adversarele noastre din grupa sunt Grecia, Ungaria, Irlanda de Nord, Finlanda si Insulele Faroe. Dar pentru orice stiri, rezultate si clasamente, e bine sa urmariti www.euro2016.ro , care va tine zilnic la curent cu aceste date. Sunt convins ca dupa cativa ani de “seceta”, nationala Romaniei va fi iar prezenta la un turneu final, prilej de a se iesi masiv in strada pentru obisnuita sarbatoare.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *