Retail Servicii/Constructii Sfaturi Tehnologie

Ghidul gospodarului: cum alegi hidroforul potrivit pentru casa ta

Auzim peste tot despre hidrofoare si pompe, mergem in vizita la prieteni si cunostinte care le au montate si vedem ca functioneaza impecabil.

In special cei care locuiesc la case sau vile, in zone in care racordul la sistemul centralizat de furnizare a apei nu este posibil, hidroforul devine o solutie ideala. Alegerea acestui echipament trebuie insa facuta inteligent, tinand cont de o serie de factori decisivi.

Inainte de a va prezenta criteriile dupa care se alege un hidrofor, va explic intai ce este un hidrofor, cand se foloseste si ce avantaje prezinta.

shop-einstal.ro
Sursa foto: Shop-Einstal.ro

Echipamentul din imagine reprezinta un hidrofor complet echipat, automatizat, care asigura alimentarea cu apa a unei locuinte. Un astfel de hidrofor poate fi folosit pentru scopuri multiple:

  • Instalatii cu apa profesionale la cladiri rezidentiale
  • Aspersarea apei la constructii individuale si nu numai
  • Alimentare cu apa
  • Irigatii
  • Aspersie si alimentare cu apa din puturi, fantani sau rezervoare aflate la mare adancime

Avantajele pe care le ofera un hidrofor pentru o locuinta sunt de asemenea numeroase:

  • Asigura alimentarea cu apa chiar si in conditiile in care nu exista racord la sistemul centralizat.
  • Sunt silentioase.
  • Utilizeaza componente rezistente la coroziune si asigura o functionalitate indelungata.
  • Vasul de expansiune de volum mare reduce numarul de porniri si opriri si duce la evitarea socurilor de presiune.
  • Poate sa alimenteze cu apa atat in situatiile cand panza freatica se afla mai aproape de suprafata (aproximativ 9 metri) cat si atunci cand este situata la adancime (30 metri sau mai mult).

Cum alegi hidroforul potrivit

1. Tine cont de nevoile pe care le ai.

Poate fi vorba, in acest caz, de necesarul de alimentare cu apa pentru casa. Poate fi vorba, de asemenea, de nevoia de a iriga culturile plantate in gradina de langa casa – caz in care va trebui sa tii cont si de debitul de apa, care va fi mai ridicat.

2. Marimea rezervorului sau vasului de expansiune

Aici vei tine cont de frecventa consumului, de numarul total de consumatori din locuinta, mai exact de cate bai, bucatarii si echipamente de alimentat cu apa sunt in locuinta.

Daca vei alege un rezervor de volum mic, si consumul de energie va fi mai mare, pentru ca hidroforul va porni si la cel mai mic consum. Din nou iti vei stabili necesarul in functie de propriile nevoi.

3. Adancimea de pompare

Exista si in acest caz modele variate. Hidrofoarele de 9 metri, spre exemplu, sunt utile atunci cand distanta pana la luciul de apa se incadreaza in aceasta adancime.

Pentru adancimi mai mari – puturi, fantani sau rezervoare pentru care este necesara o coloana de aspiratie de 30 metri sau mai mult, vei opta pentru hidrofoare cu pompe mai puternice.

4. Alege componente de calitate

Nu alege hidroforul doar in baza criteriului pretului mai mic. Asigura-te ca elementele componente sunt de cea mai buna calitate, chiar daca investitia va fi una mai mare. In timp, se va amortiza, prin eficientizarea consumului de energie si apa.

Doar doua exemple aici:

vasul de expansiune de volum mic va cauza porniri mai dese, asa ca asigura-te ca tii cont de numarul de consumatori si de debitul de apa necesar, cumparand un hidrofor cu vas de expansiune mai mare;

presostatul – componenta care porneste si opreste pompa in functie de presiunea de pe instalatie – trebuie sa fie de asemenea unul de cea mai buna calitate, cu intervalele de presiune reglate in functie de necesar; in cazul in care cel standard, cu care vine echipat hidroforul, nu este potrivit, poti cauta un presostat electronic de vanzare.

shop-einstal.ro
Sursa foto: www.shop-einstal.ro

5. Performante si consum redus

Alege pentru locuinta ta un hidrofor cu un sistem integrat automatizat, care va sista functionarea cand sesizeaza lipsa apei. De asemenea, opteaza pentru un hidrofor cu consum energetic redus, pentru a optimiza si cheltuielile.

Indiferent ca este vorba de zone urbane sau rurale, instalarea unui hidrofor te poate scuti de la multe neajunsuri legate de presiunea insuficienta in instalatia de apa. Trebuie totusi sa te asiguri ca faci cea mai buna alegere, astfel urmeaza criteriile de mai sus si vei obtine in locuinta ta gradul de confort dorit.

Autor: Catalin Mihai Sotropa

S-ar putea să-ți placă și...