Diverse

Cine, cum si de ce trebuie sa se ocupe de intretinerea copitelor la vaci

Chiar si in ceea ce priveste sanatatea umana, dar si la animale, se aplica foarte bine sfatul conform caruia mai bine previi, decat sa tratezi. Asadar, inainte ca vacile sa aiba probleme podale, fermierii ar trebui sa aiba in vedere curatarea ongloanelor si sa mentina ca regula acest lucru, la intervale de timp bine stabilite.

Din pacate, unii fermieri cauta ajutor cand deja animalul schiopateaza. Este semn clar de inflamatie a straturilor dermice din interiorul copitei. De asemenea, motivul poate fi cresterea excesiva sau deformarea cutiei de corn. Alte semne ca este nevoie de un specialist in tratamente podale se refera la mers rigid sau la dificultati in ridicare si asezare. Fermierul isi cunoaste foarte bine animalele si remarca imediat astfel de semnale.

Cat de mult afecteaza neintretinerea copitelor la timp

In cazuri mai avansate, cand ongloanele neingrijite la timp incep sa afecteze prin deformari – unghii incalecate, spre exemplu. De vina pot fi si factorii de mediu, de la suprafata pe care stau vacile mai tot timpul si pana la asternut insuficient, zona umeda, miscare putina, dar la baza ramane igiena, atat a animalelor, cat si a spatiilor in care acestea sunt tinute.

Concret, ce nu este facut la timp ajunge sa fie mai costisitor pe termen lung. La bovine intretinerea corecta a copitelor le ajuta si la distribuirea corecta si egala a greutatii corporale. Cand nu se simt bine din cauza copitelor neintretinute, productia de lapte scade. Este primul efect negativ remarcat de fermier. Iar pierderile se tin lant, pentru ca, in functie de gravitatea situatiei, problemele podale pot fi chiar costisitoare la tratare.

Ce poate fermierul sa faca

In magazinele de specialitate precum Super Farm Land exista produse specifice pentru intretinerea si curatarea ongloanelor. Acestea pot fi achizitionate si din mediul online, astfel ca niciun fermier nu este conditionat sau dezavantajat de distante, de locatia sa. Poate cumpara asadar de aici discuri late pentru taiere, clesti si inclusiv pansamente, lame, tincturi etc.

Ce poate face singur si cand cheama un specialist

Operatiunea de taiere sau tratare a unor afectiuni la ongloane nu trebuie sa fie stresanta si de lunga durata, pentru a nu afecta si mai mult starea animalelor. Fermierul are nevoie de ajutor specializat. Exista suporti si utilaje moderne pentru astfel de operatiuni, precum si tehnicieni de specialitate in problemele podale.

Ce poate face fermierul pe termen lung se refera la:

  • Taiere de cel putin doua ori pe an a unghiilor.
  • Depistare timpurie a problemelor.
  • Utilizarea produselor profesionale.
  • Actionare rapida in cazul in care este depistata o anomalie in cresterea ongloanelor, de forma, directie, crapaturi etc. Produsele de la Super Farm Land pot fi de mare ajutor daca sunt la indemana la nevoie.

Pentru doritori, cei de la Super Farm Land sunt cunoscatori ai domeniului incat pot oferi consiliere despre alegerile potrivite. Pot oferi si consiliere la preluarea comenzilor. Inainte de toate, trebuie accesata pagina oficiala, www.superfarmland.com.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *