La palavre

Lumina becurilor led

Un amic si-a deschis de curand o statie gpl la iesirea din oras, pe vechea centura. Statia este bine pozitionata, cu spatiu deschis in imprejurimi, astfel poate fi observata din timp. Cand s-a apucat de constructia ei am zis ca o sa ii ia sigur un an sa o deschida, ei bine nu am avut dreptate, intr-o luna statia a fost gata si servea primul client.

Eu am crezut ca o sa dureze ceva timp construirea acele statii doar ca m-am inselat, au turnat doua ostamente de beton, unul pentru cisterna de gaz si una pentru incaperea unul avea el sa stea. Stiam ca cisterna si pompa vin gata montate si vor fi asezate pe postament ce nu stiam eu era ca si incaperea unde erau montate casa de marcat, calculatoarele si unde o sa stea cel care serveasca o sa vina gata asamblata. Am crezut ca o sa construiasca ceva, si la cum stiu eu ca sunt mesteri din ziua de azi, ca lungesc lucrarea cat pot de mult sigur il prindea anul si nu termina. El a fost in schimb foarte inspirat si a comandat un container modular, facut la comanda exact pentru nevoile lui.

Dupa montarea si racordarea pompei la toate instalatiile a urmat montarea unor proiectoare pentru a face vizibila statia pe timpul noptii, atat pentru a putea fi observata de catre clienti dar si pentru a nu fi pradata de hoti din cauza intunericului.

Lumina a fost greu de ales pentru ca el vroia sa cumpere patru proiectoare la care sa nu umble foarte des ca sa schimbe becurile, dupa cateva cautari prin oras la diverse magazine specializate am ales sa cumparam Greentek Becuri cu led , ele au un consum scazut de energie dar rezista si mult mai mult fata de un bec obisnuit. dar si lumina data de ele era mult mai puternica fata de ce oferea un bec obisnuit.

Proiectoarele au fost montate pe aceiasi stalpi ca si camerele de supraveghere tot patru la numar pe exterior si una pe interior. Mai ceva ca la bigbrother, pana si in cele mai intunecate nopti esti la fel de luminat ca ziua. nu poti face o miscare fara sa fii luminat dar si filmat in acelasi timp.

Pentru aprinderea proiectoarelor si a firmei luminoase a cumparat un temporizator care aprinde si stinge singur luminile la ora setata de catre proprietar. Am inteles ca astfel de lumini sunt folosite acum si de cei  care au nocturne pe stadioanele de fotbal doar ca acolo nu sunt montate doar patru proiectoare cate am cumparat noi ci acolo sunt montate cateva zeci de proiectoare si sunt orientate in anumite directii pentru o vizibilitate cat mai buna.

Cred ca astfel de becuri ar trebui sa ne montam si noi acasa, binenteles sa fie si accesibile dar si disponibile. In unele magazine am gasit spoturi si cateva becuri doar ca acelea mi s-au parut neprofesionale iar lumina oferita de ele este una mai slaba. Ps: sa nu incercati sa puneti lumina rece in casa pentru ca o sa regretati.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *