La palavre

Mic intreprinzator

Mai devreme v-am povestit de fosta mea colega din facultate care cu ajutorul parintilor si-a deschis o firma in urma cu un an pentru a accesa fonduri europene nerambursabile. Pentru a beneficia de acei bani ea avea nevoie pentru firma ei de un plan de afaceri cu care sa se inscrie in acel program. Un plan de afaceri in care sa aiba trecut tot ce urmareste ea sa faca cu acea firma, in ce vrea sa investeasca 100.000 de euro dar si perioada in care o sa ii investeasca, mijloacele in care se investesc atat mobile cat si imobile . Colega mea si-a deschis o firma pentru preparate din carne, macelarie. Am inteles ca are de urmat trei pasi, trebuie sa construiasca fabrica, apoi sa cumpere utilaje si sa angajeze personal calificat pentru producerea mezelurilor, pasul doi, achizitionarea de masini frigorifice cu care sa livreze mezelurile produse de ea. Iar pasul trei si cel mai important, trebuie sa incheie contracte cu diverse magazine care sa ii comercializeze marfurile produse .

Acestea sunt planurile ei, planurile pentru stat sunt altele, constructia de birouri, a fabricii de carne, angajare de personal, achizitii atat de aparatura IT pentru birouri dar si de utilaje pentru fabrica, angajarea si instruirea personalului calificat in productia de carne. Parerea mea e ca pentru a se putea lansa pe piata cu astfel de produse trebuie sa isi faca si putina publicitate, altfel nu o sa ajunga prea departe avand in vedere firmele concurente in acest domeniu .

Planul de afaceri al ei sigur a fost realizat de o firma specializata, care s-a ocupat de documentatie, dar o si ajuta in investirea banilor. Am inteles ca astfel de firme te pot ajuta sa obtii fonduri nerambursabile atat de la statul roman cat si fonduri nerambursabile europene. Dar ca sa beneficiezi de acesti bani ai nevoie de proiectele firmelor specializate, ai nevoie de sustinerea parintilor, atat moral cat si financiar. Banii investiti, daca urmezi planul de afaceri ii vei primi inapoi in maxim trei transe. Pentru fiecare transa o sa ai un control din partea institutiilor statului, si nu trebuie sa ai datorii catre stat. Acestia sunt principalii factori pe care, daca ii respecti atunci vei avea mult succes si vei deveni un mic intreprinzator.

Mai sus am zis despre colega mea ca a fost ajutata de catre o firma cu planul de afaceri pentru obtinera acestor fonduri, tot de la ea am aflat ca aceasta firma o poti plati pentru serviciile pentru care ai apelat la ea doar daca ai fost acceptat in proiect.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *