Diverse Sanatate Stiinta

Nivelul IQ-ului – cum il interpretezi

test iqCu totii am auzit despre IQ si despre faptul ca poate fi determinat prin teste care arata nivelul inteligentei unei persoane. La ce tip de inteligenta se refera? La cunostintele academice, la abilitatea de a citi si intelege informatii. Alte lucruri legate de persoana, despre cum se descurca in viata, in anumite situatii, respectiv inteligenta emotionala – nu pot fi masurate de IQ. Genele, mediul, dieta, stilul de viata, cultura, rasa si sexul influenteaza de asemenea coeficientul de inteligenta al unei persoane.

Scara de inteligenta Weschler – probabil si cea mai cunoscuta in materie de evaluari ale IQ-ului – propune cateva nivele pentru acest coeficient (rezultatul este valabil numai pentru cei ce au facut astfel de teste Weschler).

– IQ sub 69 – posibila deficienta psihica
– IQ intre 70-79 – la limita deficientei psihice
– IQ intre 80-89 – sub media globala
– IQ intre 90-109 – un coeficient mediu
– 110-119 arata un coeficient de inteligenta peste medie
– 120-129 la nivel de IQ inseamna o persoana cu inteligenta superioara
– la un nivel de peste 130 s-au situat de obicei geniile

Aceasta scara este reprezentativa pentru persoane intre varste de 16 si 74 ani. Curios este un alt fapt: copiii au rezultate diferite la testele de IQ fata de adulti. De asemenea rezultatele pot fi diferite si in functie de inaintarea in varsta – pot scadea sau pot creste. Situatiile sunt diverse si in majoritate in legatura si cu alti factori, nu doar cu cunostintele academice.

Multi tind sa creada ca un nivel ridicat sau scazut al IQ-ului este o chestiune de ordin genetic. In parte este adevarat, dar nu in totalitate. Efectul genetic nu reprezinta singurul aspect ce determina coeficientul de inteligenta al unei persoane. Mediul, factorii externi, sociali si nu nuami au partea lor de influenta in acest caz. Studiile arata de asemenea ca nu este obligatoriu ca IQ-ul mediu global sa creasca de la o generatie la alta. Acest lucru inseamna ca si interpretarea acestor rezultate va fi diferita de-a lungul timpului, iar definitia inteligentei va depasi barierele restrictive pe care le cunoastem astazi.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *