plantare rosii
Diverse

Plantarea legumelor in gradina: ghid si sugestii

Indiferent la ce nivel se practica cultivarea legumelor, mici fermieri sau simpli gospodari ce sadesc pe langa casa, este necesar sa se tina cont de un program al timpului potrivit pentru aceasta actiune. In functie de asta si de tipul de seminte, recolta va fi una multumitoare.

Iata care este asa zisul calendar, ca timp potrivit pentru sadirea de seminte legume.

Pentru luna februarie: de la morcov la patrunjel, leustean, richidi si pana la ceapa, usturoi, mazare sau spanac. Trebuie tinut cont ca semintele sa fie sanatoase, iar pamantul sa fie acoperit cu un strat de ingrasamant natural, nu prea gros incat sa nu permita ca legumele sa rasara.

Pentru luna martie: morcov, patrunjel, leustean, cartofi, mazare, macris sau anumite soiuri de varza. In aceeasi perioade de regula se realizeaza si repicatul rasadurilor in ghivece sau cuburi. In aceeasi luna, insa in partea a doua, se planteaza in rasadnite castravetii si ardeii, pregatind si solariile pentru tomate si vinete.

rasaduri

Pentru luna aprilie: ridichi de vara, dovlecel, cartofi, ardei, spanac, marar, porumb, pepene, fasole. De asemenea, radacinoasele pot fi plantate pana la mijlocul lunii aprilie, dispuse in randuri cu distanta intre ele de 25 de cm. Se vor semana de asemenea soiurile de mazare tarzie, de sfecla rosie si de samanta de ceapa.

Mijlocul lunii aprilie vine si cu plantarea guliei, a conopidei, semanatul cartofilor – ce trebuie sa aiba in medie 70 de cm intre randuri si 40 de cm maximum intre cuiburi, plantanti la o adancime de 10 cm. Se mai poate semana fasolea, castravetele, pepenele, sflecla rosie si telina. La sfarsit de luna este posibila chiar plantarea de rasad de rosii timpurii.

Pentru luna mai: in prima parte a lunii este recomandat a se planta castravetii, fasolea, rosii, ardei si vinete. In a doua parte a lunii se poate planta varza pentru vara, cea creata, gulii, castraveti, andive, porumb sau fasole verde.

Ce recomanda specialistii: sa prasiti de 2 ori straturile, in decurs de 50 pana la 60 de zile cat rasadurile incep sa dea si roade. Trebuie de asemenea sa va preocupe irigatul, o actiune necesara din 10 in 10 zile. Pentru orice depistare de paraziti, purici, fluturi, muste etc. se va actiona in consecinta, cu insecticide. De preferat sa cereti ajutor si sa nu cumparati daca nu sunteti sigur de actiunea produsului. O recomandare in acest sens este magazinul online www.fitoconsult.ro din cadrul caruia se vor gasi insecticide variate si de calitate, ce vin la pachet cu toate explicatiile necesare.

Daca nu permite timpul ca plantarea de rasad sa se realizeze in luna mai, exista timp si la inceput de luna iunie pentru aceasta actiune, pentru rasaduri de rosii, ardei si vinete. Tot in aceasta perioada este ideal sa se cultive si ridichi de toamna, castraveti de toamna si fasole. Alte actiuni in acest rastimp se refera la palisare, copilirea si nu in cele din urma carnirea rosiilor timpurii.

Pentru a avea primavara legume proaspete, inca din luna octombrie trebuie sa se cultive ceapa, usturoiul, salata, spanacul, loboda. Acestea rezista si la temperaturi mai joase.

S-ar putea să-ți placă și...