La palavre

Plasarea fortei de munca

In prezent romanii aleg sa munceasca in strainatate deoarece sunt multe locuri de munca disponibile si totodata salariile sunt mult mai mari, dar  majoritatea isi gasesc un loc de munca printr-o agentie plasare forta de munca si este bine sa aiba in vedere cateva informatii care i-ar putea scutii de neplaceri:

Ce intreprinzatori privati au dreptul de a realiza activităţi de selectie si plasare a fortei de munca pe piata romaneasca? In Romania, activitatea privata de preselectie, selectie si plasare a fortei de munca in strainatate o pot desfasura, in conditiile legii, societatile comerciale constituite in temeiul Legii 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv filialele societatilor comerciale straine infiintate in tara noastra, care au drept obiect de activitate selectia si plasarea fortei de munca, cod CAEN 7450. Aceste societati poarta denumirea de agenti de ocupare a fortei de munca, printre aceste societati de plasare fortei de munca se regasesc si societati ca contexpert care ofera pe langa servicii de plasarea fortei de munca si contabilitate financiara si de gestiune , servicii de consultanta financiar-contabila, contabilitate partida simpla dar si multe altele.

Care este baza legislativa care reglementeaza activitatea agentilor privati de selectie a fortei de munca si de plasare a acesteia in strainatate?

Activitatea acestor agenti privati de ocupare a fortei de munca este reglementata de urmatorul cadru legislativ: Legea 156 din 26 iulie 2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate Ordonanta nr. 43 din 25 iulie 2002 pentru modificarea legii 156 din 2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate Hotararea 384 din 11 aprilie 2001 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevedrilor legii 156 din 2000 (si normele metodologice) Hotararea 850 din 31 iulie 2002 pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor legii 156 din 2000 Agentii aprivati de ocuparea fortei de munca au obligatia de a se inregistra la Inspectoratul Teritorial de Munca in raza caruia isi au sediul. Acest lucru va permite sa verificati obiectul de activitate si inregistrarea firmei (acest fapt ii permite functionarea autorizata) si activitatea desfasurata pana in acel moment.

Contractele de mediere dintre agentul privat de ocuparea fortei de munca si solicitantul unui loc de munca in strainatate . In baza contractelor realizate cu diferite persoane juridice, fizice organizatii patronale, agentii privati de ocuparea fortei de munca recomanda celor interesati de munca in strainătate, in functie de pregatirea, interesele si aptitudinile acestora, diferite locuri de munca pe baza unui contract de mediere. Aceste contracte se incheie in forma scrisa, inclusiv in limba romana si reprezinta angajamentele dintre agentul privat de ocuparea fortei de munca si solicitantul unui loc de munca in strainatate. Contractul de mediere dintre agentul de ocupare si solicitantul unui loc de munca in strainatate va avea urmatoarele prevedri specifice (conform anexei nr. 1 din H.G. 850 din 2002)

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Alexandru spune:

    Problema este mai complicata. In discutie este vorba de legea 156/2000. Prim-tzeparul Adrian Nastase in numai 4 luni a modificat singur legea asa ca nimeni nu-i mai controleaza. O43/2002, HG850/2002 si L592/2002. De restul au avut grija firmele in contract.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *