lincos.ro
Diverse La palavre Servicii/Constructii Sfaturi

Pneurile si importanta lor

In momentul in care vrem sa cumparam o masina ori o ducem la revizie pe cea pe care o detinem deja, de cele mai multe ori ne gandim doar la performante si imbunatatirea lor si rareori la pneuri. Acestea au insa un rol extrem de important pe partea de performante – sunt cele ce asigura aderenta masinii la suprafata de rulare, fie ca este asfalt, piertris ori alt tip de suprafata. De starea pneurilor depinde efectiv modul cum se comporta autovehiculul in mers.

Daca nu sunt atent verificate, atat initial in momentul montarii cat si periodic, pentru verificarea uzurii, pneurile pot ajunge chiar cauza a accidentelor. Uzura pneurilor poate face deplasarea un cosmar, insa prin respectarea catorva recomandari acest lucru nu mai reprezinta o problema.

Presiunea in pneuri este un aspect foarte important de care trebuie tinut cont. Desigur trebuie facuta si verificata la rece, fie pe cont propriu fie intr-un service auto specializat. Daca presiunea nu este cea potrivita pot aparea doua situatii: in cazul in care anvelopele au o presiune mai mare decat cea necesara exista riscul de explozie, iar daca sunt umflate insuficient creste consumul de combustibil alaturi de acelasi risc de explozie.

Foarte important de tinut minte: o anvelopa pe pana cu care s-a circulat – chiar si o perioada scurta, pana la primul service – trebuie reconditionata sau chiar inlocuita. Intr-un service specializat exista toate acele aparate necesare: aparat de dejantat, scule diverse pentru vulcanizare, un aparat de echilibrat cu o contra greutate buna – toate acestea vor asigura remedierea pneului. Daca acest lucru nu este totusi posibil, anvelopa va trebui inlocuita, in asa fel incat siguranta in transport si deplasare sa nu fie diminuata.

Pentru a putea rula in siguranta de fiecare data, pe langa verificarea presiunii si remedierea pneurilor aflate pe pana se impune de asemenea si verificarea gradului de uzura al pneurilor. Acestea se pot uza excesiv datorita unui stil de condus agresiv, datorita unei geometrii proaste a directiei ori datorita rularii prelungite in conditii de drum dificile. Trebuie astfel verificata banda de rulare si alinierea ei cu protuberantele de control turnate special in acest scop pe fiecare anvelopa in parte. Un grad ridicat de uzura la pneuri expune pasagerii la riscuri ce pot fi foarte usor evitate printr-o verificare temeinica.

Pentru aceeasi deplasare in siguranta, pe langa verificarile periodice ale uzurii, remedierea penelor sau verificarile de presiune, pneurile pot fi interschimbate, prin rodaj. De preferat este ca aceasta schimbare a lor sa fie facuta de pe puntea fata pe puntea spate si viceversa, de preferat in diagonala, in asa fel incat uzura sa fie uniforma atat pentru anvelopele aflate pe rotile tractoare cat si pentru cele care nu sunt actionate de forta motorului direct.

Respectand toate aceste recomandari si acordand importanta cuvenita starii pneurilor masinii orice sofer se va asigura ca deplasarea va avea loc intr-o siguranta deplina.

S-ar putea să-ți placă și...