Stiinta

Poluarea ar putea fi benefica pentru Pamant

Reducerea dependentei omenirii fata de combustibilii fosili este vazuta ca o etapa cruciala si ca o modalitate eficienta prin care se pot combate amenintarile incalzirii globale, insa reducerea poluarii prin renuntarea la combustibili fosili ar putea fi lucrul care, de fapt, ar contribui la cresterea temperaturilor medii in unele zone ale lumii.

Oamenii de stiinta au avertizat ca aerosolii cu continut ridicat in sulf eliberati in atmosfera prin arderea combustibililor fosili- cum ar fi motorina- ar putea contribui, de fapt, la pastrarea planetei la temperaturi mai aproape de normal. In timp ce impactul lor pe termen scurt este redus, cel pe termen lung in ceea ce priveste gazele cu efect de sera pot reflecta inapoi in spatiu lumina solara.

Mascarea incalzirilor globale

Acest lucru poate avea un efect de racire care poate masca incalzirea globala din regiune polare, dar, pe masura ce incercarile de reducere a emisiilor bazate pe consumul de combustibil creste, temperaturile din aceste regiuni ar putea sa creasca si ele. Astfel, oamenii de stiinta de la NASA- care au studiat aceste efecte- sustin ca modelele climatice care prezic tendinta de crestere a temperaturilor din viitor pot fi “extrem de simple”.

Astfel, pe aceasta cale, cercetatorii de la NASA sugereaza ca reducerea utilizarii de combustibili fosili la nivel global ar putea avea un efect negativ, determinand o crestere a temperaturilor din zonele polare. Acest lucru se intampla din cauza ca dioxidul de carbon ramane in atmosfera pentru mai multe secole, iar aerosolii au tendinta sa ramana in aer pentru o perioada mai mica de timp. Asadar, oamenii de stiinta sustin ca dioxidul de carbon are un impact global, iar diferentele in producerea de aerosoli ar putea avea un impact devastator pentru unele regiuni ale lumii.

“Aerosolii cu continut ridicat in sulf, care sunt creati din arderea combustibilor fosili, contribuie la mentinerea unei temperaturi mai scazute a atmosferei. Acestia se gasesc cu preponderenta in emisfera nordica, unde se emite cea mai mare cantitate de poluanti”- sustin oamenii de stiinta.

S-ar putea să-ți placă și...