Auto Stiri

Primul bus autonom va circula pe strazile dintr-un oras olandez

Un bus electric, autonom, va incepe sa circule pe drumurile publice dintr-un oras din Olanda- fiind primul de acest gen. Astfel, bus-ul electric va transporta pana la sase pasageri pe o portiune de drum de 200 de metri- in timpul testului. WEpod este primul bus dintr-o flota care urmeaza sa isi faca aparitia cat de curand, si va circula pe strazile publice din centrul orasului olandez, Wageningen.

Cu o viteza de pana la 8 km/h, nu va detine recordul la viteza, insa “un astfel de vehicul nu a fost vazut niciodata pe drumurile publice”- sustine directorul tehnic al proiectului, Jan Willem van der Wiel.

Caracteristici WEpod

WEpod este un vehicul autopropulsat, fara control uman si fara pedale- ceea ce inseamna ca este complet autonom. Este alimentat numai din energie electrica si, in interiorul sau incap maxim sase persoane, avand usi automate si o rampa- pentru persoanele cu handicap. De asemenea, vehiculul WEpod are o inaltime de 2.7 metri si o latime de 1,9, iar viteza maxima pe care o poate prinde este de 40 km/h- insa, atunci cand se afla in circulatie, viteza sa va fi limitata la 25 km/h.

Folosind camere, senzori radar si laser, WEpod colecteaza informatii din jurul sau, iar calculatorul de bord combina aceste date, astfel incat sa dea comenzi de franare si de directie. Ca urmare, vehiculul poate raspunde la alti participanti la trafic si poate face si miscari bruste, pentru a evita un accident.

Mai mult decat atat, in unele puncte prestabilite si in momentele in care vehiculul se opreste in timpul traseului, un operator care se afla in “camera de comada” poate verifica starea bus-ului si il poate reporni, daca este necesar. De asemenea, pasagerii pot controla si ei bus-ul WEpod. Cu toate acestea, dezvoltatorii sustin ca asa numitele vehicule autonome sunt in curs de dezvoltare si vor mai avea nevoie de unele imbunatatiri.

Blogger: Cristina M.

S-ar putea să-ți placă și...