Diverse

Privitul in ochi este necesar socializarii

A privi in ochii unei persoane dragi, a unui prieten sau a unui strain reprezinta un instinct natural, fiind un lucru care poate spune extrem de multe lucruri despre propria persoana. Oamenii de stiinta de la Institutul National de Stiinte Fiziologice au analizat creierul  celor care se privesc intens unii in ochii celorlati. Descoperirile lor ofera o perspectiva unica in ceea ce inseamna cu adevarat contactul vizual pentru a stabili interactiuni sociale.

Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au analizat ochii a 96 de participanti care nu s-au mai intalnit niciodata inainte. Pe parcursul a doua zile, participantii au fost rugati sa mentina contactul vizual unii cu ceilalti. In tot acest timp, oamenii de stiinta au folosit imagistica prin rezonanta magnetica (fMRI) cu scopul de a monitoriza activitatea creierului.

“Ne-am asteptat ca sincronizarea clipitului ar putea fi un semn de atentie impartasita atunci cand se efectua o sarcina care necesita o atentie comuna”- sustine co-autorul studiului Takahiko Koike.

In schimb, participantii au inceput sa clipeasca in sincronizare datorita privirii lor reciproce, si nu pentru ca mimau activitatea celorlati. Scanarile fMRI au demonstrat ca o regiune a creierului, numita gyrusul inferior frontal (IFG), s-a aprins ca raspuns in fata contactul vizual direct. Dupa ce participantii s-au privit in ochi, IFG-ul s-a iluminat in acelasi timp in care creierul lor s-a sincronizat, ceea ce sugereaza ca un contact vizual reciproc este cheia dezvoltarii interactiunilor sociale.

Dilatarea pupilelor promoveaza increderea

Un alt studiu realizat de catre o echipa de oameni de stiinta dela Universitatea Leiden din Olanda, a confirmat faptul ca ochii au o putere extrem de mare atunci cand vine vorba de incredere. Acestia au decoperit ca daca doi straini se uita unul in ochii celuilalt, pupilele lor se dilata, insa cercetatorii au investigat care este cantitatea de timp necesara pentru ca acest proces sa aiba loc. Insa, dilatarea pupilelor promoveaza un sentiment de incredere, prin contact vizual reciproc.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *