sfinx
Diverse La palavre

Sfinxul si Babele

Celebrul Sfinx Romanesc dar si formatiunile geomorfologice Babele, se afla situate in Parcul National Bucegi, la o altitudine de 2216 metri. Astfel, Sfinxul are o inaltime de aproape 8 metri si o latime de 12, si este un conglomerat urias. Cu toate acestea, unii aseamana Sfinxul cu un cap urias de dac, in timp ce altii sustin ca seamana cu Sfinxul din Egipt. Tot in acest loc apare si o alta formatiune geologica, care a rezultat in urma eroziunii diferentiale, fiind un produs actiunii vantului dar si a ploilor, si a procesului de inghet- dezghet, care astazi sunt cunoscute ca Babele.

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost pur si simplu fascinati de aceste minunatii ale naturii. Astfel, prima denumire oficiala data Sfinxului a aparut in anul 1935, iar a doua a fost data de catre Alexandru Badauta- un profesor, prozator si memoralist dar si unul din intemeietorii Oficiului National de Turism.

Babele, au fost denumite, in trecut, ca ”Altarele ciclopice din Caraiman”, fiind inchinate Cerului si Pamantului, Lunii si Soarelui. Daca pana in prezent nu exista inca nicio explicatie clara a acestor fenomene geologice, legendele din jurul lor au reusit sa se dezvolte in continuare.

Legendele Babelor si Sfinxului

In jurul acestor ”constructii” naturale au luat nastere mai multe legende, iar cele mai multe sustin ca acestea sunt naturale, in timp ce alte povesti zic ca formatiunile geomorfologice ar fi produsul interventiei omului. De asemenea, exista povesti care sustin ca Baba Dochia s-a transformat in stana de piatra, dar si ca aceste pietre din varf de munte sunt o sursa importanta de energii pozitive. Cele mai moderne teorii sustin a aceste formatiuni sunt de origine extraterestra.  Nu sunt putini cei care cred ca platoul Bucegilor, Sfinxul si Babele sunt o baza extraterestra. In principiu teoria ar fi foarte frumoasa, insa in fond ce poate sa fie rau ca tocmai aici, in Romania, pe Varful Bucegilor sa-si fi facut omuletii verzi, aeroport.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *