pangeea
Diverse Stiinta

Supercontinentul Pangeea cu frontierele actuale

pangeeaImagineaza-ti cum ar fi sa calatoresti din China spre Antarctica, trecand prin Canada, Brazilia si India- fara sa pui piciorul pe apa sau sa zbori peste ocean. Din pacate, oamenii din ziua de azi au pierdut aceasta sansa in urma cu milioane de ani, cand megacontinetul Pangeea a inceput sa se divida si sa dea nastere derivei continentelor.

Insa, datorita talentelor ilustrative ale lui Massimo Pietrobon, astazi putem vedea cum ar fi aratat Pangeea inainte de marea sa transformare acum 200 de milioane de ani in urma, in scopul de a forma continentele si tarile lumii din ziua de astazi.

Pangeea, inconjurata de un superocean numit Panthalassa, cea mai mare parte a continentului de mari dimensiuni se intindea in Emisfera Sudica, spre deosebire de distributia maselor continentale de astazi, care se afla in cea mai mare parte in Emisfera Nordica. Dovezi ale existentei megacontinentului Pangeea au fost descoperite in fosile similare gasite in Africa de Sud, India si Australia, unde au fost descoperite formatiuni de roci asemanatoare intre coasta estica a Americii de Sud si coasta vestica a Africii.

Supercontinentul Pangeea

Pangeea a fost un supercontinent care a existat in timpul epocii paleozoic si mezozoic aproximativ 250 milioane de ani in urma, inainte de impartirea continentelor in configuratia lor actuala.

Cel mai recent supercontinent a fost Pangeea, care a inceput sa se fragmenteze, si implicit sa se divida in urma cu 200 de milioane ani in urma. Cateva astfel de supercontinente care au precedat formarea Pangeei au fost grupate de cercetatori intr-un supercontinent initial care a existat acum un miliard de ani, denumit Rodinia.

Teoria derivei continentelor are la baza fragmentarea continentului Pangeea si evolutia speciilor separat fata de zonele de care s-au desparit. Spre exemplu Australia este cel mai evident caz de evolutie separata, din cauza speciilor unice care au reusit sa evolueze diferit fata de alte zone din lume.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *