Stiinta

Te omoara nefericirea?

Viata, libertate si cautarea fericirii- aceste lucruri apar in Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii, si sugereaza importanta fericirii pentru sanatatea noastra. O echipa formata din oameni de stiinta din mai multe regiuni ale lumii au studiat efectele fericirii asupra longevitatii, dar si de ce oamenii nefericiti au tendinta de a-si pune starea de sanatate in pericol. Constatarilor lor au fost publicate intr-o revista stiintifica si sugereaza ca nu fericirea este cea care conduce la o viata cat mai lunga, ci aici intra si alti factori.

Vreme de ani de zile, oamenii de stiinta au interpretat gresit faptul ca nemultumirea poate fi un aspect care contribuie la scurtarea perioadei de viata. In schimb, studiul sustine ca, comportamentul este cel care vine odata cu nefericirea. De exemplu, fumatorii au tendinta de a fi mai nefericiti decat cei care nu fumeaza, iar din cauza ca fumatul este asociat cu decesul prematur, studiile din trecut au ajuns la concluzia ca nefericirea- datorata fumatului- este cea care conduce la o moarte prematura.

Nefericirea si decesul

Cu scopul de a clarifica legatura dintre nefericire si moarte, oamenii de stiinta au analizat datele a peste un milion de femei din Marea Britanie, cu varste cuprinse intre 55 si 63 de ani, timp de 10 ani. In tot acest timp, participantii au fost rugati sa raspunda cu privire la nivelul de sanatate, fericire, stres, sentimente si control, dar si daca se simt sau nu relaxati. De asemenea, cercetatorii au analizat femeile participante la studiu prin intermediul unor inregistrari clinice si au descoperit ca 31.531 participante au murit inainte ca studiul sa fie finalizat.

Rezultatele au demonstrat ca cele care s-au declarat fericite majoritatea timpului- 39%- au avut parte de o stare buna de sanatate, in comparatie cu cele care au spus ca sunt fericite de obicei- 44%- care aveau o stare de sanatate mai buna decat cele care s-au declarat nefericite- 17%. Femeile nefericite au avut tendinta de a avea o stare a sanatatii mai saraca inca de la inceputul studiului. Insa, abia dupa ce s-au imbolnavit, acestea au raportat un nivel de fericire mai sarac. “Boala te face sa fii nefericit, insa nefericirea in sine nu te omoara. Am descoperit ca nu exista niciun efect direct intre nefericire si stres sau mortalitate, chiar si intr-un studiu realizat pe o perioada de 10 ani”- sustine Dr. Bette Liu, om de stiinta de la Universitatea din New South Wales, Australia.

S-ar putea să-ți placă și...