trib din amazon
Diverse

Un trib din Amazonia isi face dreptate

Ka`apor este un grup etnic distinct din Brazilia, format din o populatia indigena si traiesc intr-un spatiu protejat de Maranhao. Acestia au fost subiecul unei lucrari de antropologie semnata de Dr. William Balee, care a descris in studiul sau etnobotanic viata si ecologia istorica a celor care locuiesc acolo, in prezent.

Acest grup de razboinici din statul brazilian, i-a urmarit pe cei care taie padurile in mod ilegal in Amazonia. Acestia i-au prins pe cei ce taie lemnul si i-au legat, dezbracat si batut cu bastoanele, apoi le-au facut poze.

Barbatii din tribul Ka`apor nu au avut niciun fel de problema in a-i prinde si a-i pune la pamant pe cei care, in mod ilegal, taie padurea. Pentru ca acesta exprienta sa nu fie una pe care sa o uite foarte repede, localnicii i-au legat pe taietorii de paduri dandu-le jos pantalonii, dupa care i-au batut cu batele. Evident, la fata locului erau deja cativa busteni taiati, asa ca cei din Ka`apor au distrus toate lemnele pentru a nu mai putea fi folosite, dupa care le-au luat acestora utilajele pe care le foloseau in taierea copacilor. Utilajele au fost distruse de catre acestia, care le-au dat foc.

In momentul in care au fost informati ca cei care taie lemnele se afla in zona, luptatorii acestui trib au o organizat o expeditie in jungla, pentru a le da o lectie adevarata celor care isi bat joc de natura.

Guvernul din Brazilia a declarat, ca numai in anul trecut, procentele de distrugere a padurii tropicale amazoniene a crescut cu 28%, annul 2014 adaugandu-se la ultimii patru in care s-a inregistrat un declin al padurilor. Pe baza analizei asupra unor imagini din satelit, guvernul estimeaza ca aproximativ 5.000 de kilometri patrati de padure tropicala au fost defrisati intr-un singur an. Padurea tropicala amazoniana este considerata plamanul pamantului si lupta impotriva incalzirii globale, datorita capacitatii sale impresionante de a absorbi cantitati uriase de dioxid de carbon.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *